2012. augusztus 7., kedd

43. Debreceni Virágkarnevál 2012 (Augusztus 15. - Augusztus 20.)


Kossuth tér, Nagyerdei stadion, Kölcsey Központ, Baltazár Dezső tér.

Európa egyetlen karneválja, amely ekkora virágkompozíciókat vonultat fel egyszerre. Immár több mint 40 éves múltra visszatekintő rendezvény, mialatt Debrecen újra meg újra virágba borul, augusztus. 20, amely Szent István napjához és az új kenyér ünnepléséhez fűződik. Debrecen legnagyobb szabású rendezvénye hazánk fiai közül és a külföldiek közül is egyre több látogatót vonz. A karneváli programok folyamatosan gondoskodnak az ünnepi hangulatról, amely zene, tánc és a virágok sokaságában telik. A Debreceni Virágkarnevál már nem csupán egyetlen nap: az utóbbi években csaknem egyhetes szórakoztató programsorozattá bővült.

A Virágkarnevál története

A múlt század elején, 1900 augusztusában a Debreczeni Polgári Kerékpáros Egyesület gyűlést tartott, melyen elhatározták, hogy szeptemberben országos kerékpárversenyt rendeznek. A verseny fénypontja a „nagyszabásúnak tervezett virágcorso, amelyet sok ízléssel, pompával akarnak megvalósítani”. Ezen a virágkorzón készülhetett az a fénykép is, amelyen egy ifjú áll virággal díszített biciklije mellett.


1905 májusában felhívás jelent meg a Debreceni Mentő Egyesület alapítására. Ekkoriban ugyanis a 80 ezres Debrecenben, ha valakit baleset ért, sok időbe telt, míg orvost kerítettek.
Az Egyesület 1905. június 14-én megrendezte a virág kocsi-korzót a város főutcáján azért, hogy a bevételből mentőkocsit vásároljanak. A menet, amely 23 kocsiból állt, a Simonyi úton haladt, ahová nézőként csak jeggyel lehetett bejutni. Élén Debrecen város fogata haladt, a bakon a város színeit viselő hajtóval és hajdúval, a díszítés kék búzavirág és sárga akác volt.
A nézők virágesőt zúdítottak a látványos kocsisorra. A zsűri az első díjat Debrecen város fogatának ítélte. A legnagyobb tapsot mégis a mentőkocsi kapta, ami szintén felvonult.
Ezután viszont több mint hatvan év telt el, mire újra virágkocsik vonulhattak Debrecen utcáin.

A 60-as évek tervezgetései, a városi nagy rendezvények indulása

1962 nyarán vita indult a megyei napilapban arról, hogy milyen, szinte valamennyi művészeti ágat felvonultató, egész éves programsorozatot indítsanak útjára Debrecenben.
Az ötlettől a megvalósításig évek teltek el. Végül 1966. augusztus 20-án elindult az első karneváli menet. A helyi sajtó is beszámolt az eseményről: „megérkezett Debrecenbe a 270 centiméter magas, nyolc méter hosszú Erzsébet-híd is Budapestről. Két pótkocsit kellett összeépíteni, hogy kényelmesen elférjen… Nyomában jött három hűtőkocsi virág, melyet a híd feldíszítésére szántak.”
A virágok ünnepének résztvevői már első alkalommal is több városból érkeztek: Budapest mellett miskolci, nyíregyházi, gyöngyösi, szombathelyi és debreceni kertészeti vállalatok, valamint több középiskola is bemutatkozott. 


Forrás: Debreceni Városi könyvtár (www.dbvk.hu)
A következő években egyre gyakrabban szórakozhattak a debreceniek és az idelátogató turisták egyéb kulturális programokon is: 1972-ben már ötödik alkalommal tartották meg a Bartók Béla nemzetközi kórusfesztivált, harmadjára volt debreceni országos nyári tárlat, hatodszor szerveződött a debreceni színházi napok és a Virágkarnevált is megtartották.


Forrás: Debreceni Városi könyvtár (www.dbvk.hu)
A vendégváró, szórakoztató városi programok állandóan változnak, megújulnak, de a Virágkarnevál úgy tűnik, örökre összekapcsolódott Debrecennel és augusztus 20-ával. Ez a program a város legnépszerűbb turisztikai eseménye. Ilyenkor szinte duplájára duzzad Debrecen lakosságának száma, akik ott állnak az utcán, várják a virág-kocsikat, és a világ szinte minden tájáról érkező, felvonuló művészeti csoportokat.
A virágokkal feldíszített hazai és külföldi kocsik végigvonulnak a város főutcáján, a Piac utcán, majd megérkeznek a Nagyerdei Stadionba. A zsűri itt adja át a virágkarnevál díjait a legötletesebb kompozícióknak.


2009-es virágkarnevál győztese, Ludas Matyi. Forrás: wikipédia

Hogyan készítik a virág kocsit?

Minden virágkompozíciót egy-egy teherautó szállít, melyre először a téma vázát alkotják meg vasvázra dolgozott fából, hungarocellből és egyéb anyagokból. A faragások és a lakatosmunkák után a száraz virágokat kezdik felhelyezni, akár két héttel a virágkarnevál kezdete előtt. Ez munka azonban 30-40 embert is igénybe vesz. Utolsó fázis a vágott élővirágok felhelyezése, melyeket közvetlenül a felvonulás napja előtt, 19-én éjszaka tűzik fel őket. A virág kocsiknak augusztus 20-án, reggel pontosan 6 órakor már teljes pompájukban kell állniuk. Végül a teherautónak csak a kerekei látszanak ki. Minden évben hagyományok szerint a Szent Korona a nyitó kocsi, a további virág kompozíciókban mindig előfordul valamilyen mesebeli téma (pl. Ludas Matyi , Süsü a sárkány), általában látható valamilyen aktuális téma is, pl. olimpiai játékok.

Virágkarnevál útvonala


Már évtizedek óta hagyományos útvonalon halad végig: a karneváli menet reggel 8 órától a Nagy állomástól indul a Kossuth tér és a Kölcsey Központ érintésével az Egyetem sugárúton keresztül a Nagyerdei Stadionig. Az esti felvonulás 8 órától szintén a Nagy állomástól indul, a Piac utcán keresztül, de már csak a Kossuth térig.

Évente 15-20 feldíszített kocsi között több mint 20 hazai és külföldi művészeti csoport, tánccsoportok, zenekarok és mazsorett-együttesek teszi még színesebbé a felvonulást. Néhány külföldi együttes már évek óta visszajáró vendégként szerepel, pl. az olasz zászlóforgató csoport, akik mindig hatalmas sikert aratnak bemutatójukkal.

Forrás : index.hu

A Nagyerdei Stadionban a zsűri döntése alapján a legötletesebb virágkompozíciók és a legjobb produkciók is díjakat kapnak. A látogató közönség pedig a délutáni órákban egészen közelről szemlélheti meg a kiállított virágkompozíciókat a Nagyerdei Stadionban.
A virágkarnevált hagyományosan az esti felvonulás, tűzijáték és utcabál zárja.

 

Blogbejegyzéshez felhasznált internetes oldalak:

http://www.dbvk.hu/egyebek/viragkarneval/index_02.html
http://hu.wikipedia.org/wiki/Debreceni_vir%C3%A1gkarnev%C3%A1l
http://www.hotdog.hu/viragkarneval/debreceni-vir/a-viragkarneval-tortenete
http://debrecen.varosom.hu/programok/fesztivalok/Debreceni-Viragkarneval-1.html
http://www.debreceniviragkarneval.hu/vir%C3%A1gkarnev%C3%A1l/t%C3%B6rt%C3%A9net/
http://www.hajduszoboszlovendeghaz.com/viragkarneval